Afgelopen zomer liep ik stage in een recreatieteam op een vakantiepark in Noord-Brabant. Toen Toverland twee nieuwe themagebieden had geopend zijn we met een groepje collega’s naar het park gegaan.

Attractiepark Toverland is het jongste attractiepark van Nederland en is geopend in 2001. Het ligt in noord Limburg en verwacht in 2018 de 1 miljoen bezoekers te halen. In de zomer van 2018 heeft het attractiepark een uitbreiding geopend van twee themagebieden waar een B&M Wing Coaster in staat. Met deze investering was €35 miljoen euro gemoeid.

We kregen bij de ingang €7,00 korting omdat iemand anders al eens eerder dit jaar naar attractiepark Toverland was geweest. Als we binnen zijn zien we dat het een rustige dag gaat worden. We besluiten om als eerste naar Djengu River te gaan. Hier stond geen wachtrij en daardoor konden we twee ritjes maken. Djengu River is een rapid-river gebouwd door Hafema. Bij deze rapid-river moet je het echt hebben van de watereffecten zoals het watergordijn en de pisstraaltjes waar je onderdoor vaart. Verder schept de boot maar twee keer water en is het een redelijk tamme baan. Je draait wel veel rond en dat zorgt voor enige spanning omdat het moeilijk te voorspellen is wie er nat wordt en wie droog blijft.

Na Djengu River gedaan te hebben zijn we naar Booster Bike gelopen. Na twee rondjes wachten zaten we frontseat in deze gelanceerde moterachtbaan van Vekoma. De lancering is aardig maar de achtbaan heeft een vrij simpele lay-out. Booster Bike is wel een vreemde eend in de bijt omdat het thema op geen enkele mogelijke wijze bij attractiepark Toverland past.

Als volgende attractie besloten we in Dwervelwind te gaan. Deze familieachtbaan had de langste wachtrij van de dag met 15 minuten. Dit komt omdat deze spinning coaster van Mack perfect bij de doelgroep van attractiepark Toverland past. Het is een erg fijne baan en dat komt doordat de karretjes spinnen op zwaartekracht en niet gecontroleerd spinnen. Doordat het zo een leuke baan was hebben we meerdere ritjes gedaan op deze achtbaan.

Na de buitenattracties zijn we de indoor hallen binnengelopen. We begonnen in Wunder Wald. In deze hal staat onder andere Expedition Zork. Deze log flume gebouwd door Mack in 2004 begint binnen met een kleine val achteruit. Buiten is de grootste val vooruit. Bij deze log flume stond wel een wachtrij van een half uur. Omdat iemand van mijn gezelschap een mindervalide bandje had konden we de rij overslaan en direct instappen. Zelf had ik het geluk met een plekje in het midden van het bootje waardoor ik redelijk droog bleef tijdens de rit. In Wunder Wald zijn we verder in het funhouse Villa Fiasko geweest. Een leuke infill attractie met een paar goede en leuke effecten. Een aanrader in Wunder Wald is Maximus’ Blitz Bahn. Deze Alpine Bobsled van Wiegand is gebouwd in 2015 ter vervanging van de vorige Alpine Bobsled Woudracer. Maximus’ Blitz Bahn is de enige Alpine Bobsled in Nederland en is leuk gethematiseerd. Wunder Wald dankt voor een groot gedeelte haar thema aan deze attractie. Als laatste attractie in Wunder Wald hebben we de Alpenrutsche bezocht. Bij deze attractie stond een aardige medewerker waarmee we tijdens de rit goed hebben kunnen lachen!

Na deze attracties hadden we het voor gezien in Wunder Wald en zijn we doorgelopen naar de volgende hal, het Land van Toos. In deze hal lag voor de opening van het nieuwe entreegebied de hoofdingang. Het Land van Toos herbergt ook de eerste achtbaan die Toverland heeft gebouwd, namelijk de Toos-Express. Deze Vekoma junior coaster was erg ruw en gaf geen fijne rit weg. Dit kwam mede door de lage bankjes die niet goed waren voor mijn lange rug. Wat wel een leuke attractie was is de zweefmolen Djinn. Persoonlijk ben ik altijd erg fan van de Wellenflug en ook deze keer kon ik het niet aan me voorbij laten gaan om een rondje mee te gaan.

Toen we uit Djinn kwamen hebben we snel wat geluncht in het Wunder Wald en daarna zijn we naar een van de spectaculairste attracties van Toverland gelopen. Met Troy heeft Toverland zich in 2007 op de kaart gezet. Tot op heden is Troy de hoogste, langste en snelste houten achtbaan van de Benelux. Verrassend genoeg stond ook bij deze achtbaan geen wachtrij en zijn we direct het eerste rondje frontseat gegaan. Na het eerste rondje zijn we vrijwel nog een keer geweest omdat er toch geen wachtrij stond en omdat het zo een leuke achtbaan is.

Als laatste voor de dag hadden we de twee nieuwe themagebieden bewaard. Toen we alle attracties gedaan hadden zijn we wezen lopen naar het entreegebied Port Laguna. Bij parkopening was het hier gezellig druk maar nu was het uitgestorven. Het was voor ons de perfecte gelegenheid om de show Magiezijn te bekijken. Het leek er even op alsof we de show met vier personen zouden kijken maar uiteindelijk kwam het aantal op zes personen uit. Maziezijn is een leuke maar vooral commerciële show. Leuk bedacht voor de kleine kinderen. Enig minpuntje was dat de show bijna niet opvalt als je erlangs loopt. Je moet weten dat daar een showtje te zien is anders heb je het niet door.

Na Magiezijn lopen we Avalon in. De mensen van Bolliger & Mabillard hebben in dit themagebied een Wing Coaster gebouwd genaamd Fēnix. Persoonlijk ben ik al erg fan van deze bouwer en Fēnix bewijst nogmaals waarom ik deze bouwer erg goed vind. Het station en de wachtrij zijn prachtig gedecoreerd. Het is albijna jammer dat er totaal geen wachtrij staat en dat we snel door de wachtrij heen liepen. Hierdoor mis je alle decoratie en dat is wel zonde. Fēnix is erg soepel en krachtig. Vooral linksachter voel je hem goed trekken als je de twee inversie in gaat. Fēnix is een van de hefstigste achtbaan die je kan vinden in Nederland.

Jammer was wel dat een vriend van mij te lang was voor de achtbaan. We werden bij de toegangspoortjes tegen gehouden en hij werd gemeten. Het bleek dat hij 2 centimeter te lang was. Toen we van schoenen hadden gewisseld paste hij net wel en mocht hij de achtbaan in. Het was goed om te zien dat attractiepark Toverland veiligheid serieus neemt maar als het gaat om schoenen met lagere zolen, vind ik het erg overdreven.

Avalon herbergt nog een tweede attractie. Merlin’s Quest is een rondvaart gebouwd door Mack Rides. Het is een kruising tussen de Gondoletta van de Efteling en een darkride. Persoonlijk vond ik de boottocht wat saai maar het darkride gedeelte was wel heel mooi gedecoreerd. Vanuit Merlin’s Quest heb je prachtig uitzicht op Fēnix.

Na Fēnix en Merlin’s Quest hadden we alle attracties gedaan die we wouden doen. We hadden nog een uur de tijd totdat we zouden gaan eten. In dit uurtje besloten we meerdere re-rides te doen op Troy, Fēnix en Dwervelwind. Toen het 18:30 was liepen we het enige zelfbedieningsrestaurant van Toverland binnen. In the Flaming Feather hebben we in alle rust met z’n vieren kunnen eten. We hadden spareribs en Fish & Chips besteld. Toen we het restaurant uitliepen was het na sluitingstijd en hebben we door een uitgestorven park naar de uitgang kunnen lopen. Attractiepark Toverland is een park dat we in de gaten kunnen houden.

0

Jelmer

Schrijver op LeisureXperience. Woont op kamers in Breda, 19 jaar oud en in het bezit van een Efteling en Slagharen abonnement. Doet de opleiding Leisure and Events Management aan de Breda University of Applied sciences. Werkt in de vakanties in het recreatieteam van vakantiepark RCN de Flaasbloem te Chaam.

0 reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.