Afgelopen zomer had ik iemand ontmoet die vlakbij Diergaarde Blijdorp woonde. Diergaarde Blijdorp was één van de weinige dierentuinen die ik nog niet had bezocht in Nederland en er stond snel een bezoek gepland.

Diergaarde Blijdorp is geopend in 1855 en is daarmee een van de oudste dierentuinen van Nederland. De dierentuin ligt midden in het centrum van Rotterdam en wordt doorkruist door een spoorlijn. In Diergaarde Blijdorp zijn verschillende rijksmonumenten te vinden. In 2017 trok de dierentuin 1,4 miljoen bezoekers.

Op een mooie nazomerse dag gingen wij met de metro naar de dierentuin toe. Via de voormalige hoofdingang Riveriahal stapten wij de dierentuin binnen.

In de dierentuin werden we opgewacht door de Europese Flamingo. De Flamingo’s stonden mooi bij elkaar van de zon te genieten. We waren van plan om als eerste naar het Oceanium te gaan. Dit verblijf lag alleen aan de andere kant van de dierentuin dus we besloten eerst langs wat andere dieren te gaan. Ons oog viel op de Westelijke Laagland Gorilla. In 2007 is hier Gorilla Bokito ontsnapt uit zijn verblijf waardoor hij landelijk nieuws werd. Helaas voor ons waren de gorilla’s deze dag niet te zien in hun verblijven.

De Gorilla’s bevinden zich in het themagedeelte Afrika. In Afrika is ook de Zwarte Neushoorn te bewonderen. Er zijn veel neushoorns en speelattributen te zien. Tussen alle grote neushoorns liep ook nog een klein neushoorntje rond. Nadat we bij de Neushoorns gekeken hadden kwamen we langs de Okapi’s. Een Okapi kan je het beste omschrijven als een kruising tussen een zebra, paard en giraffe. Tot voor dit bezoek had ik nog nooit een Okapi in het echt gezien en ik vond het een erg fascinerend dier.

Een erg mooi gebouw in het Afrika gedeelte was het binnen verblijf van de Netgiraffe. De architecten hebben een mooi gebouw ontworpen dat goed past in de omgeving. In het binnen verblijf hebben de Netgiraffes genoeg ruimte om te bewegen en te eten. Naast dit verblijf hebben de giraffes een uitgestrekt buitengebied. Rondom het buitenverblijf loopt een pad dat wij hebben gelopen met een paar mooie uitkijkpunten vanwaar je het gebied goed kon zien.

Vanuit Afrika zijn we onder het treinspoor doorgelopen en liepen we richting Oceanium. Mijn vriend zei dat hij me dit verblijf graag wilde laten zien. Voordat we het Oceanium binnen liepen kwamen we eerst langs het verblijf van de Californische zeeleeuw. De zeeleeuwen waren erg speels en actief bezig. Leuk om naar te kijken.

Binnen in het Oceanium troffen we verschillende zeedieren aan zoals Haaien, Roggen en Zeeschildpadden. Daarnaast is er een binnen verblijf voor de Ezelpinguïns en de Koningspinguïns. Toen wij langs de verblijven van de pinguïns liepen werden ze schoongemaakt door medewerkers van Blijdorp. Een hoogtepunt van het Oceanium is het tunnelaquarium waarin je dwars door een verblijf loopt. Dit was het mooiste tunnelaquarium van Nederland dat ik heb gezien.

Als je net het Oceanium uitloopt kom je langs het verblijf van de Galapagosschilpad. Deze dieren zijn behoorlijk groot en daarom vond ik ze ook erg interessant om te bekijken. Na deze fascinerende schildpadden hebben we wat geluncht in het restaurant dat er vlakbij lag. Na de korte pauze zijn we Amazonica ingegaan. Dit is een sub-themagedeelte dat zich in Zuid-Amerika bevindt. Amazonica herbergt verschillende vlinders. Het was hierbinnen heerlijk rustig en tropisch warm. Verschillende Nederlandse dierentuinen hebben zo een tropische kas en het mooie aan deze vond ik de dichte begroeiing.

Als je uit Amazonica komt loop je zo over in het themagebied Noord-Amerika. Het eerste dier dat we hier tegen kwamen waren de Prairiehondjes. Wat ik erg leuk vond aan dit verblijf is dat je eronderdoor kan en dan met je hoofd in het verblijf zit. Zo kom je erg dicht bij de dieren in de buurt.

We kwamen bij de Prairiehondjes erachter dat er een voederpresentatie bezig was bij de IJsberen. Wij gingen hier dan ook snel naar toe. Toen we er aankwamen was de presentatie bijna ten einde maar hebben we wel de IJsberen goed kunnen zien. Ze hadden leuke interactie met de bezoekers.

De IJsberen waren de laatste dieren die we wouden zien aan de oostkant van de spoorlijn. We besloten de spoorlijn weer onder door te lopen en de dieren in het themagebied Azië te bekijken. Zelf keek ik erg uit naar de Aziatische Leeuw maar helaas zat de leeuw met zijn rug naar ons toe. We konden er dus niet veel van zien en zijn doorgelopen naar de Aziatische Olifant. Hier stonden een paar olifanten met het water te spelen en waren ze de bezoekers, en zichzelf, aan het nat spetteren. Erg leuk en vermakelijk om te zien.

Na de olifanten liepen we snel langs het verblijf van de Indische Neushoorn. De neushoorn stond helaas achter een boom verscholen waardoor we het net niet helemaal konden zien.

Als een van de laatste dieren kwamen we aan bij de Kamelen. Hier waren verschillende kamelen te zien die lekker aan het eten waren. Ze hadden een ruim verblijf voor deze dieren gemaakt. In het laatste gebied van de dierentuin was het uitgestorven dus liepen we met z’n tweeën van verblijf naar verblijf. Zodoende kwamen we al snel aan bij de laatste dieren die ik graag wou zien. Namelijk de Sumatraanse Tijger. De tijger was heerlijk aan het slapen toen we aan het kijken waren en werd net wakker toen wij weg wouden lopen. Schattig om te zien!

Via een groot vogelverblijf die je kon bezoeken door middel van een hangbrug hadden we een compleet rondje door de dierentuin gelopen. We besloten dan ook het park uit te gaan en lekker te gaan nagenieten in de Markthal van Rotterdam. Diergaarde Blijdorp heeft een goede en rustige indruk op mij achtergelaten. Een mooie dierentuin!

0

Jelmer

Schrijver op LeisureXperience. Woont op kamers in Breda, 19 jaar oud en in het bezit van een Efteling en Slagharen abonnement. Doet de opleiding Leisure and Events Management aan de Breda University of Applied sciences. Werkt in de vakanties in het recreatieteam van vakantiepark RCN de Flaasbloem te Chaam.

0 reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.