Traditiegetrouw kijken fans uit naar de weekenden aan het einde van maart of begin april. Op deze weekenden ontwaken veel attractieparken uit hun winterslaap en gaan de deuren weer open. Zo ook Heide-Park. Het tweede grootste attractiepark van Duitsland.

In januari 2019 besloot ik samen met een groep vrienden een Saisonpass aan te schaffen voor Heide-Park. Op dat moment was het abonnement namelijk in de supersale en daardoor was het zeer voordelig om er een aan te schaffen. We hadden snel een weekend geprikt om te gaan en dat bleek precies het openingsweekend van het park te zijn. Via de mail kregen we een toegangskaartje thuisgestuurd samen met de bevestiging van het abonnement. In het park zouden we dan het abonnement op moeten halen. Later zouden we merken dat dit een groot drama was.

Heide-Park Resort ligt vlakbij het plaatsje Soltau in het noorden van Duitsland. Het attractiepark is geopend in 1978 en begon als een kleine dierentuin genaamd Heidenhof Wildlife Park. In de loop der tijd werden de dieren ingeruild voor heftige attracties en achtbanen. Tegenwoordig is Heide-Park het tweede grootste attractiepark van Duitsland en trekt het ongeveer 1.5 miljoen bezoekers per jaar. Het attractiepark is onderdeel van Merlins Entertainment Group waar onder andere ook Sea Life Scheveningen onder valt.

Door een kleine vertraging tijdens de autorit naar het park, kwamen we 5 minuten nadat het park open was gegaan aan. Nadat de tas door de tassencontrole was gegaan stonden we in het park. We besloten later op de dag terug te lopen naar de gastenservice om ons abonnement op te halen omdat het er al erg druk was. Op de Heide-Park app zagen we dat de wachtrij bij Wildwasserbahn onder de 10 minuten was. Het beloofde zomerse tempraturen te worden en met zo een korte wachtrij besloten we dan ook snel om naar deze attractie te gaan. Wildwasserbahn is een log-flume gebouwd door Mack Rides in 1980. Vroeger had Heide-Park twee log-flumes maar de andere is inmiddels uit het park verwijdert. Wildwasserbahn is al behoorlijk op leeftijd dus ook redelijk gedateerd. Verwacht hier geen bijzondere vallen of draaischijven. Het was één grote val waarbij je nog redelijk droog bleef. Aardig om te doen maar daar houdt het dan ook mee op.

Een attractie die mij wel even versteld deed staan was Desert Race. Voordat ik naar Heide-Park was gegaan had ik geen goede verhalen gehoord over de achtbaan. Veel van de mensen die ik ken vergeleken de baan met Taron in Phantasialand. Zelf had ik daar totaal geen last van. Dit was voor mij tevens de eerste Hydraulic gelanceerde achtbaan. Het verschil tussen een Hydraulic en een LSM-lancering (dit soort lancering had ik al vaker gedaan, deze vind je onder andere op Taron in Phantasialand en Xpress: platform 13 in Walibi Holland) is dat een LSM-lancering op magneten werkt. Bij een Hydraulic lancering ligt er een kabel op de rails. De trein wordt daaraan gekoppeld en de kabel wordt heel snel opgerold. Hierdoor gaat de kabel veel sneller naar voren en heb je een krachtigere lancering dan bij een LSM-lancering. Bij Desert Race word je gelanceerd naar 100 km/h in 2,4 seconden. Dit had ik bij mijn eerste ritje niet verwacht en daardoor vond ik deze achtbaan ook erg leuk. Daarnaast bleef de achtbaan laag bij de grond en ga je niet heel erg de hoogte in. Als enige minpuntjes waren de schouderbeugels die echt overbodig zijn, en de remmen halverwege de baan die niet fijn zijn. Verder was ik erg te spreken over Desert Race en hebben we ook meerdere malen een ritje gemaakt op deze achtbaan.

Helaas voor ons waren er twee grote achtbanen gesloten in het park. Colossos – Kampf der Giganten staat al sinds 2016 SBNO. Dit betekend dat de achtbaan nog wel in het park staat maar niet operationeel is. Afgelopen jaar zijn ze begonnen met een grote renovatie waarbij een groot gedeelte van de track opnieuw is aangelegd. Als Colossus geopend is ben ik zeker van plan om met mijn abonnement terug te komen en een rondje op deze houten achtbaan te maken. De constructie was in ieder geval indrukwekkend om naar te kijken.

De hangende achtbaan Limit was ook nog gesloten omdat ze moesten wachten op een onderdeel voor de liftheuvel. Tijdens een volgend bezoek zal ik deze achtbaan ook doen om de coasterbingo in het park te pakken te krijgen.

Zie voor een update over Colossos – Kampf der Giganten en Limit de melding onder aan dit bericht!

Nadat we langs de gesloten achtbanen gelopen waren kwamen we uit in het gebied waar bijna alle achtbanen van Heide-Park staan. Kenmerkend voor Heide-Park is dat alle achtbanen groene supports hebben en een witte rails. Dit hebben ze gedaan om de achtbanen goed te kunnen integreren in de natuur. Zelf vond ik het wat saai en had ik liever een andere kleur op de verschillende achtbanen gehad. Als eerste lopen we langs de achtbaan Big Loop. De achtbaan is erg vergelijkbaar met de Python uit de Efteling. Beide banen zijn gebouwd door Vekoma en hebben twee loopings en twee kurkentrekkers. Enig verschil is dat de Big Loop er twee rechte stukken in heeft zitten. De achtbaan was nog redelijk soepel voor zijn leeftijd en leuk om gedaan te hebben. Funfact is dat de treintjes van Big Loop oorspronkelijk van de gesloopte Corckscrew kwamen uit zusterpark Alton Towers.

Flug der Dämonen was de volgende achtbaan die op de planning stond. Deze achtbaan is gelegen op de locatie waar eerst Wildwasserbahn II stond. Het is een Wing Coaster van Bolliger & Mabillard uit 2014. Het is de tweede wing coaster die ik gedaan had en mijn verwachtingen lagen dan ook hoog na Fēnix in Toverland gedaan te hebben. Toen we in de wachtrij stonden trad er een storing van 20 minuutjes op bij de achtbaan. Toen de storing voorbij was besloten we om rechts in de achtbaantrein plaats te nemen. De rit viel wel wat tegen. Je gaat snel de inversies in maar halverwege verliest de trein zijn kracht en ga je er erg lomp doorheen. Het is een compleet andere ervaring dan Fēnix. Later zijn we nog eens de achtbaan ingegaan en zijn we aan de linkerkant van de achtbaantrein gaan zitten. Wat een verschil maakte dat! Aan de linkerkant heb je erg veel hang-time en dat maakt deze achtbaan dan toch heel leuk. Voorin is de achtbaan soepel maar als je op de achterste rij zit deelt Flug der Dämonen aan het einde van de rit wel wat tikken uit. Al met al waren we erg blij dat we ook links zijn wezen zitten. De achtbaan wordt er echt beter door!

Op het moment van schrijven beschikt Heide-Park over de hoogste vrije val toren van de wereld. Scream is gebouwd door Intamin in 2003. De toren is 103 meter hoog waarbij je een vrije val maakt van 71 meter. De paal waar Scream aan gemonteerd is had eerst dienstgedaan als observatietoren maar die is verwijderd. Scream was een van de krachtigste vrije val torens die ik ooit gedaan had. Erg leuk om te doen.

We waren al bijna aan de andere kant van Heide-Park aangekomen. Hier staat de Bobbahn. Dit was voor mij een attractietype die ik nog niet eerder gedaan had. Het is een bobslee-achtbaan uit 1994 gebouwd door Mack Rides. Bij de Bobbahn kan je met twee personen plaats nemen op een stoel. Dit hadden we niet gedaan en daardoor hadden we allemaal een privékarretje. Tijdens mijn rit zat ik in het achterste karretje en ik vond de achtbaan redelijk ruw. Een bobslee-achtbaan moet het vaak van de helixen hebben. Dat heeft deze achtbaan wel goed gedaan, je verandert vaak van richting.

We hadden express de dive coaster Krake overgeslagen toen we naar deze hoek van het park liepen. Hier was de wachtrij constant boven de 20 minuten. Na de Bobbahn besloten we om naar de gastenservice te lopen. Terwijl we ons richting uitgang begeven zagen we dat de wachtrij van Krake een duikvlucht heeft gemaakt naar onder de 10 minuten. Dat lieten we ons geen twee keer zeggen dus stapten we de wachtrij in. Met Baron 1898 in de Efteling zijn we natuurlijk flink verwend en hierdoor viel Krake een beetje tegen. Het was een korte achtbaan gebouwd door Bolliger & Mabillard in 2011. Wel vond ik het schip waar je doorheen rijdt en de manier hoe die het water schept erg leuk.

Nadat we uit Krake waren gestapt liepen we naar de gastenservice toe. Hier bleek dat de wachtrij voor het abonnement alleen maar was toegenomen en nu de uitgang van het park blokkeerde. We hadden geen andere keuze dan achter in de rij aan te sluiten. Na een half uurtje gewacht te hebben en niet veel opgeschoten te zijn kwam er een manager van Heide-Park naar ons toe. Hij bood zijn excuses aan en gaf ons een papiertje waarmee we de volgende dag het abonnement konden ophalen.

Na deze bizarre ervaring hebben we wat rustigere attracties gedaan. Vlakbij de ingang van het park ligt een klein sub-themagebied in het thema van het wilde westen. Hier lag een kleine kinderachtbaan genaamd Indy-Blitz. Een normale Force One Coaster gebouwd door Zierer. Zie je wel meer in parken en was leuk om gedaan te hebben om de coasterbingo veilig te stellen.

Vroeger had Heide-Park twee uitkijktorens. Tegenwoordig is een van de twee omgebouwd tot vrije val toren, maar de andere staat nog steeds in het park. We besloten het park van boven te bekijken in de Panoramaturm. Vanaf deze attractie heb je een mooi uitzicht over het park en de skyline van het park. Midden in het park ligt een groot meer waar alle achtbanen langs staan. Dat was mooi om te zien. Onderaan Panoramaturm ligt een tweede sub-themagebied die in het teken staat van de film ‘Hoe tem je een draak’. Hier staan verschillende nieuwe en vernieuwde attracties. Één daarvan was Drachengrotte. Het was een rare boottocht. Voor mij was het verhaal onduidelijk maar misschien kwam dat omdat ik de films nog nooit gezien had. Je kwam in ieder geval terrecht in een gevecht tussen twee draken.

In deze hoek van het park vind je ook de Powered-Coaster Grottenblitz. Hier stond amper een wachtrij dus besloten we erin te gaan. Het was mijn eerste Powered-Coaster en ik was er niet heel erg van onder de indruk. Er was een klein indoorstukje dat ik niet verwacht had. Voordeel is wel dat het treintje twee rondjes rijdt. Naast Grottenblitz lag Mountain-Rafting die erg leuk was. Mountain-Rafting is een Rapid-River gebouwd door Intamin in 1992. Het was een verrassend leuk baantje waar je niet te droog en niet te nat in bleef. Het was een perfecte attractie voor het weer dat we hadden en daarom hebben we de volgende dag de attractie meermaals gedaan.

Vlakbij het Heide-Park Abenteuerhotel lag de rustige vaartocht Käpt’ns Törn. Deze attractie ligt echt in een uithoek van het park dat best wel leuk gethematiseerd is. Ik heb me laten vertellen dat dit vroeger het Nederlandse themagebied was en dat kon je wel zien. Het was een goede attractie om even te ontsnappen aan de zon en in de schaduw te dobberen.

De volgende dag begonnen we met het ophalen van ons abonnement. We waren een uur voor openingstijd bij het park. Nadat we een uur gewacht hadden kregen we eindelijk ons abonnement. Heide-Park zou er goed aan doen om dit huidige systeem eens goed onder de loep te nemen en mensen de keuze te geven om het abonnement thuis opgestuurd te krijgen. Dat zal een hele boel drukte schelen.

We begonnen de dag met re-rides op Krake, Bobbahn en Flug der Dämonen. Er was nog een stukje van het park dat we de vorige dag nog niet bezocht hadden en dat was Maya-Tal. Vroeger stonden hier veel attracties van de fabrikant HUSS en onder fans heeft het lang bekend gestaan als het HUSS-hoekje. Helaas zijn er de laatste drie jaar vier attracties verwijdert en was er niet veel meer over van dit sfeervolle stukje park. We besloten om met z’n allen in La Ola te stappen. Deze Wellenflug is de enige attractie in dit hoekje van het park dat niet door HUSS is gebouwd maar door Zierer. Vanaf La Ola kon je goed zien dat een gedeelte van het gebied was afgesloten en kon je de funderingen nog zien van de attracties die er ooit gestaan hadden. Zonde om te zien dat dit gebied zo verwaarloosd wordt.

Na La Ola hebben we een rondje meegedraaid in Magic. Dit attractietype zie je amper tot nooit in een attractiepark. Als enige Walibi Holland heeft er nog een staan. Magic is geopend in 1991 en is gebouwd door HUSS. Op de kermis zijn deze attracties erg heftig maar hier viel die vies tegen. Hetzelfde geld voor de Breakdance die ook gebouwd is door HUSS. Een erg kort ritje en vrij krachteloos. Hopelijk gaat Heide-Park snel wat doen aan dit hoekje want het heeft veel potentie.

In het sub-themagebied van de film ‘Hoe tem je een draak’ stond een attractie die we de vorige dag overgeslagen hadden maar die ik wel graag wou doen. Himmelsstürmer is een Giant Sky Chaser gebouwd door Zamperla in 2016. Je kan het vergelijken met een zweefmolen waarin je ligt. Zelf had ik nog nooit zo een attractietype gedaan en ik was er erg nieuwsgierig naar. Persoonlijk denk ik dat het een leuke attractie voor kinderen is maar ik kreeg vrij snel last van mijn borst. Leuk om is gedaan te hebben maar bij deze attractie van dit type laat ik het.

Een tweede attractietype die ik nog nooit gedaan had was een Splash Battle. Gelukkig voor ons had Heide-Park er ook een in zijn assortiment staan onder de naam ToPiLauLa-Schlacht. Iedereen had me gewaarschuwd dat je zeiknat werd in deze attractie. Gelukkig was het boven de 25°C dus gaf het niks als ik nat werd. In een splash battle vaar je met een bootje door een parcour en kan je op targets richten waardoor je waterstralen uitschakelt. Daarnaast kan je op omstanders en andere bootjes schieten en zo heb je een watergevecht. Zelf kwam ik er inderdaad zeiknat uit maar toch vond ik het een geweldige attractie om te doen. Wel moet het echt heel goed weer zijn wil ik nog eens in een splash battle stappen.

Heide-Park heeft maar één echte darkride. Als een van de laatste attracties hadden we deze bewaard. Ik heb het natuurlijk over Ghostbusters 5D – Die ultimative Geisterjagd. Deze attractie is geopend in 2017 en gebouwd door (het voor mij onbekende) Triotech. Het is een interactieve darkride waarin je op ontsnapte spoken schiet om punten te scoren. Het darkride gedeelte had wel meer gemogen omdat je nu veel van scherm naar scherm rijdt. Het was wel een van de meest compleet gethematiseerde attracties in het park.

Ons weekend sloten we af met een ritje in de Monorail die een mooie route door het park rijdt. Op een zeker punt komt de Monorail wel erg dicht bij Big Loop dus moesten we wachten totdat het treintje voorbij was gereden. Als allerlaatste attractie deden we nog de rustige bootvaart Flossfahrt. Dit is een van de weinige attracties die over zijn gebleven uit het openingsjaar van Heide-Park.

Heide-Pak bood voor mij twee leuke dagen aan. Ik heb me het weekend erg goed kunnen vermaken en heb zeker geen spijt dat ik een Saisonpass heb aangeschaft. Het is een ruim aangelegd park met een paar highlights zoals Flug der Dämonen, Colossos en Scream. Dit jaar kom ik zeker nog eens terug om Colossos te doen. Heide-Park kan ik aanraden voor mensen die gewoon een leuke dag/weekend naar een attractiepark willen maar niet een al te goed gethematiseerd park verwachten. Ook als is het jammer dat sommige plekjes verwaarloosd zijn zoals Maya-Tal vind ik dat Heide-Park de laatste jaren goed op weg is om een themapark te worden.

Bezoek 6 oktober 2019

Op 6 oktober was alweer mijn derde en laatste bezoek aan dit park. Tijdens dit bezoek heb ik dan wel eindelijk Colossos – Kampf der Giganten kunnen bezoeken. Het werd even spannend aangezien de achtbaan aan het begin van de dag in storing lag. Halverwege de dag ging Colossos open en hoefden we maar 20 minuten te wachten voordat we erin mochten. Colossos is een erg tamme baan. Dit had ik niet verwacht als je kijkt naar de lay-out. De achtbaan is indrukwekkend om te zien maar net ietsje te soepel om te rijden. Ook had ik meer airtime verwacht dan dat ik kreeg.
Colossos was niet de enige achtbaan die ik de vorige keer niet kon doen. Tijdens het bezoek van 6 oktober heb ik namelijk ook Limit kunnen doen. We kennen allemaal ondertussen de Suspended Looping Coaster van Vekoma wel. Dit zijn over het algemeen ruwe banen maar ik vond Limit wel meevallen. Hij is ruw maar ik had hem ruwer verwacht. Toch was die wel net te ruw om nog een keer te doen.
2

Jelmer

Schrijver op LeisureXperience. Woont op kamers in Breda, 19 jaar oud en in het bezit van een Efteling en Slagharen abonnement. Doet de opleiding Leisure and Events Management aan de Breda University of Applied sciences. Werkt in de vakanties in het recreatieteam van vakantiepark RCN de Flaasbloem te Chaam.

0 reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.