Op vrijdag 15 juni 2018 was het dan zover. Mijn allereerste pretparkvakantie zou gaan beginnen. Samen met een paar vrienden had ik mij ingeschreven voor een reis waarin we drie attractieparken in Zweden zouden bezoeken. Het eerste attractiepark op onze reis was Liseberg gelegen in Göteborg.

Op Schiphol aangekomen troffen we de rest van de groep aan. Om ongeveer 09:30 stapten we het vliegtuig in en om 11:20 waren we geland in Göteborg. Daar stond een touringcar bus klaar die ons naar het hotel Liseberg Heden bracht. Nadat we de bagage in de hotelkamer hadden gezet zijn we als groep naar Liseberg gelopen.

Liseberg is geopend in 1923 en ligt midden in het centrum van Göteborg. Het attractiepark verwelkomde in 2017 ongeveer 3.07 miljoen gasten en is daarmee het grootste attractiepark van Scandinavië. Het park is tegen een berg opgebouwd en daardoor heb je vaak mooie uitzichten.

In Liseberg werken ze niet met een entreekaartje waarmee je toegang krijgt tot het hele park. Je betaalt een vast toegangsbedrag, en kan daarna kiezen tussen een hoger all-in tarief of voor het apart betalen bij elke attractie.

Bij de ingang van Liseberg kregen wij een VIP-armbandje mee waarbij je toegang had tot alle attracties. Nadat we als groep het park in mochten kregen we de kans om backstage te mogen kijken bij Balder, de houten achtbaan van Liseberg. We kregen op een binnenplaats uitleg over de achtbaan en mochten onze namen met een watervaste stift op de baan schrijven. De volgende dag zouden we een exclusieve ride time op deze baan krijgen maar als voorproefje gingen we nu alvast een rondje maken.

Na de Engelstalige backstage tour liepen we richting het themagebied Harbour Area waar we ontvangen werden door Andreas Andersen, de CEO van Liseberg. Tijdens de Question & Answer mochten we verschillende vragen stellen en deze werden allemaal keurig beantwoord. Erg aardig en netjes van de directie dat ze zo open stonden voor de vragen.

Tijdens het vrij parkbezoek zijn we als groep uiteengegaan en zijn wij als eerste wat gaan eten bij horecapunt MAX. Nadat de hamburgers op waren zijn we in een voor mij onbekend attractietype gegaan. Uppswinget is een Screaming’ Swing gebouwd door S&S en kan je zien als een hele grote schommel die op de rand van een berg staat. Door de locatie heb je een prachtig uitzicht en heb je tegelijkertijd het gevoel alsof je zo de berg afstort. Na ons eerste rondje hebben we de volgende dag nogmaals een rondje gemaakt.

De volgende attractie werd Aerospin. Aerospin is een Sky Roller gebouwd door Gerstlauer in 2016. In Europa staan drie van deze attractietypes. Bij een Sky Roller kan je zelf bepalen hoe vaak je over de kop wil gaan. Je kunt ervoor kiezen om rustig een rondje te draaien, of je kan een intense rit maken waarin je vaak over de kop gaat. Dit laatste lukte mij niet en daardoor heb ik vaak half op de kop gehangen. De anderen uit mijn gezelschap hadden geen zin in een intense rit en hebben dus van het mooie uitzicht genoten zonder over de kop te gaan.

Na de twee redelijk heftige attracties werd het tijd voor een achtbaan. Er stond amper een wachtrij bij Lisebergbanen dus we besloten erin te gaan. Lisebergbanen is gebouwd in 1987 door Zierer en Anton Schwarzkopf. Het is een oude klassieke achtbaan en heeft een nostalgische status voor veel themepark liefhebbers. De baan was soepel voor zijn leeftijd met als enig minpunt de remmen in het station die erg hard waren afgesteld. Na Lisebergbanen hebben we het rustiger aan gedaan met een rondje in het reuzenrad Lisebergshjulet. Dit reuzenrad stond eerst ergens anders in Göteborg maar is later verplaatst naar Liseberg. Vanuit Lisebergshjulet heb je mooi uitzicht op Liseberg en Göteborg.

Nadat we genoten hadden van het uitzicht werd het tijd voor Virvelvinden. Toen we in de wachtrij stapten had er net iemand in de attractie overgegeven dus werd het even stilgezet en schoongemaakt. Virvelvinden is een waltzer die in 1969 door Schwarzkopf is gebouwd. Virvelvinden is de tweede waltzer die in Liseberg staat. In 1926 werd de eerste waltzer gebouwd die Virveln heette. Deze is in 1969 vervangen door het huidige exemplaar. Virvelvinden heeft daardoor ook al een nostalgische waarde en ademt dit ook uit.

Na deze nostalgische attractie werd het tijd voor Rapid-River Kållerado die door Intamin is gebouwd. Kållerado is een tamme baan en moet het hebben van de effecten die sporadisch aan en uit gingen. De attractie lag wat onder mijn verwachtingen. Persoonlijk vind ik een Rapid-River zoals de Piraña in de Efteling leuker.

Zo langzamerhand liep het richting 22:00. Over drie kwartier zouden we exclusieve ride time op Helix krijgen in het donker. We wilden de attractie ook meemaken terwijl het licht was dus besloten we nog snel een ritje te maken. Na een half uur wachten in een futuristische wachtruimte stapten we Helix in. Helix is een gelanceerde achtbaan gebouwd door Mack in 2014. In de achtbaan word je twee keer gelanceerd met een topsnelheid van 100 km/h. Tijdens de rit ga je door 7 inversies. De baan is tegen de berg gebouwd en door zijn ligging is deze achtbaan geweldig. Mijn eerste ritje was achterin het treintje en ik was overdonderd over hoe goed deze achtbaan was. Het is tot op het moment van schrijven mijn favoriete achtbaan van over de hele wereld.

Na het eerste ritje kregen we na sluitingstijd één uur lang exclusieve ride time in het donker. Na middernacht kregen we de mogelijkheid om in de remise van Helix te kijken hoe ze de treintjes weer naar binnen reden. Hierbij was het ook mogelijk om onder de karretjes te staan. Na deze prachtige ervaring gingen we terug naar hotel Liseberg Heden om te gaan slapen.

Tijdens de tweede dag kregen we alvorens het park in te gaan twee express passes gratis aangeboden van Liseberg. De express pas is het voordringsysteem van Liseberg. Toen we de passen gekregen hadden mochten we een uur voor openingstijd exclusief op Balder ritjes maken. Balder is een houten achtbaan gebouwd door Intamin in 2003. De achtbaan is tot tweemaal toe uitgeroepen tot de beste houten achtbaan in de wereld. Balder heeft een leuke lay-out en is erg soepel voor een houten achtbaan.

Na verschillende ritjes op Balder ging een half uur voor opening van het park Loke open. Loke is een Gyro Swing gebouwd door Intamin in 2017. Meestal sla ik Gyro Swing attracties over omdat ze vrij heftig zijn. Maar omdat er geen wachtrij stond ben ik toch ingestapt. De attractie staat op een prachtige locatie vlakbij Balder en boven het water. Na een ritje zijn we toch weer teruggegaan naar Balder waar we verschillende privéritjes gemaakt hadden.

Na ongeveer een uurtje ging het park open. Wij hadden de vorige dag FlumeRide overgeslagen aangezien er de hele dag een lange rij stond. We hadden gepland om deze dag wel de FlumeRide te doen. Toen we bij de attractie aankwamen was er al een rij te zien dus hebben we onze eerste express pass gebruikt. FlumeRide is gebouwd in 1973 door Arrow Dynamics. De baan is mooi tegen de berg opgebouwd en daardoor heb je vaak mooi uitzicht over het park. De baan is goed te doen op een warme zomerse dag.

Als laatste attractie in Liseberg besloten we als groep uit elkaar te gaan. AtmosFear had maar een wachtrij van 10 minuten dus ik ben samen met een vriend de wachtrij ingegaan. AtmosFear is een bijzondere vrije val. De attractie is gebouwd door Intamin in 2011. Van 1990 tot 2011 stond op dezelfde locatie de observatietoren Lisebergstornet. Deze attractie werd als hoofdstructuur gebruikt voor AtmosFear. AtmosFear is een krachtige vrije val en daar houd ik van. Nadat we uit AtmosFear kwamen hebben we de andere opgezocht en hebben we het park verlaten.

0

Jelmer

Schrijver op LeisureXperience. Woont op kamers in Breda, 19 jaar oud en in het bezit van een Efteling en Slagharen abonnement. Doet de opleiding Leisure and Events Management aan de Breda University of Applied sciences. Werkt in de vakanties in het recreatieteam van vakantiepark RCN de Flaasbloem te Chaam.

0 reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.