Op een warme nazomerse dag reisde ik samen met een goede vriendin van mij af naar Scheveningen. We hadden goedkoop kaartjes kunnen scoren voor Sea Life Scheveningen waar we naar opweg waren.

Op 3 juni 1993 opende Sea Life Scheveningen de deuren. Deze dag-attractie werd geopend in een gebouw waar jarenlang het Golfslagbad van Scheveningen gelegen was. In Scheveningen was het eerste Sea Life Centre buiten het Verenigd Koninkrijk. Daar opende in 1979 de eerste ter wereld. Bij de opening was Sea Life Scheveningen het eerste park in Nederland dat een tunnelaquarium had. Vele dierentuinen hebben na Sea Life ook een tunnelaquarium geïnstalleerd. Sinds 2000 maken de Sea Life Centres deel uit van het grotere Merlin’s Entertainment Group.

Het was een prachtige zonnige dag. Omdat we er op een doordeweekse dag aankwamen was de Scheveningse Boulevard heerlijk rustig. Aan de boulevard ligt Sea Life Scheveningen. Wij liepen met z’n tweeën het gebouw binnen. De vrouw was verbaasd dat er Nederlandse gasten langs kwamen. Tijdens ons bezoek viel het mij op dat Sea Life Scheveningen vooral mikt op internationale bezoekers. We kochten bij de kassa een informatieboekje en de toegangskaartjes werden gecontroleerd. Hierna mochten we het gebouw in.

Sea Life Scheveningen is onderverdeeld in verschillende themagebieden. We begonnen in het themagebied Hollandse Wateren. Dit themagebied ligt in de openlucht. Hier waren allerhande vissen te vinden die veel in Nederlandse wateren te vinden zijn. Tijdens ons bezoek hebben we hier maar liefst één vis kunnen spotten.

Na dit themagebied gingen we het indoorgedeelte binnen. Hier kwamen we in een ruimte waar drie verschillende themagebieden zijn. Rechts van ons bevond zich de Voelpoel. Hier kon je zeesterren, anemonen en krabbetjes aanraken onder toezicht van een medewerker. Links bevond zich een groot aquarium waar honderden Nemo Clownvissen zwommen. Dit aquarium was niet heel hoog maar wel erg breed. Achterin was een aquarium dat de grootste oppervlakte besloeg van de ruimte. In dit aquarium bevonden zich de Roggen. Je kon langs de zijkant lopen maar er was ook een pad langs het aquarium gemaakt waardoor je de dieren van bovenaf kon bekijken. Helaas betekende dit ook dat de ruimte erg onoverzichtelijk overkwam en moest je even zoeken voordat je wist welke gang je wilde inslaan om naar de volgende ruimte te gaan.

We kwamen aan in de Noordzee. De Noordzee is eigenlijk niks minder dan een ongethematiseerde hal waar verschillende aquaria zijn neergezet. We kwamen er onder andere haaien en zeesterren tegen. De aquaria zelf waren wel gethematiseerd maar daar hield het bij op.

Gelukkig waren de volgende themagebieden uitgebreid gethematiseerd. We kwamen namelijk Amazonia binnen gelopen. In Amazonia zijn verschillende bijzondere dieren te vinden. We stonden oog in oog met de Moerasschildpad, Piranha’s en een Kaaiman. Het themagebied is subtropisch gethematiseerd en dit was een welkome toevoeging na de wat matige indruk die wij eerst hadden over de ruimtes.

Het thematiseringsgehalte blijft ook zichtbaar in de volgende ruimte. Het themagebied Tropisch is vormgegeven alsof je in een onderzeeër zit. In deze ruimte zijn veel verschillende aquaria met honderden vissen. Er staan maar minimaal bordjes waarop aangegeven staat welke vissen het zijn. Hierdoor heb ik niet een duidelijk beeld welke we allemaal gezien hadden. Bijzondere exemplaren die mij nog bijstaan zijn verschillende Doktersvissen en Zeeslakken. Aan het eind bevond zich een koraalrif gethematiseerd naar een gezonken stad.

Nadat we langs verschillende aquaria zijn gelopen kwamen we aan bij de Onderwatertunnel. Zoals al eerder geschreven was dit het eerste tunnelaquarium geopend in Nederland. Nadeel hieraan is dat je kan zien dat het oud is. Als je bijvoorbeeld een tunnelaquarium van Diergaarde Blijdorp neemt (die gaat door tot de vloer) begint het hier pas op schouderhoogte. Als nadeel heeft dit dat kleine kinderen wellicht niet alle dieren goed kunnen zien. In dit grote aquaria zijn wel de meest bijzondere dieren te zien zoals de Zeeschildpad en de Grote Baars.

Even verderop hebben wij pauze gehouden op een plek waar we mensen door het tunnelaquarium zagen lopen. Op dit rustgedeelte konden roggen boven onze hoofden zwemmen. Erg grappig gemaakt. Nadat we een rechte gang hadden doorgelopen kwamen we uit in een kleine ruimte vol met Kwallen. Nu heb ik niet veel met deze dieren maar er zaten wel erg veel in een aquaria. Er zaten zoveel in dat ik me afvroeg of dit wel goed voor de dieren was. Onder aan het aquaria was een sticker geplakt dat reclame maakte voor het Sea Life Kweekprogramma. We zijn maar snel doorgelopen want hier werden we niet vrolijk van.

Gelukkig was de volgende ruimte weer prachtig aangekleed en stond het in het teken van de Zeepaardjes. Ze hadden de gang gethematiseerd alsof we het paleis van de zeepaardjes binnen kwamen. In verschillende aquaria zag je hoe een zeepaardje groeit. Je ging van kleine zeepaardjes naar een volwassen zeepaard. Erg leuk en leerzaam opgezet.

Als laatste indoorruimte heeft Sea Life Scheveningen een tentoonstellingsruimte. Tijdens ons bezoek was hier een tentoonstelling te zien die Jurassic Seas heette. Hier waren prehistorische en gevaarlijk vissen te zien die levend waren of al overleden waren. De tentoonstelling was gebaseerd op vissen die tijdens het Juratijdperk leefden. Onder andere de Degenkrab was onderdeel van deze tentoonstelling.

Na Jurassic Seas kwamen we buiten uit waar nog twee dieren leefden. Als eerste konden we hier de Humboldt Pinguïns tegen komen. Wij kwamen ze helaas niet tegen en nadat we even met een medewerker hadden gepraat vertelde hij ons dat de pinguïns drachtig waren en ze niet te zien waren voor de bezoekers. Als tweede kwamen we langs de Otter Oase waar de Kleinklauwotters heerlijk aan het spelen waren in de zon. Nieuw sinds september 2018 was een Virtual Reality ervaring nabij de uitgang van Sea Life Scheveningen. Wij wisten hier niks van af maar waren wel nieuwsgierig dus gingen we er gebruik van maken. Tijdens ons bezoek stond deze beleving er nog maar net 20 dagen. Je krijgt een ouderwetse duikershelm op, daarin speelt zich een VR-film af. Onder water neem je een kijkje in een gezonken schip waar je verschillende dieren en vissen tegenkomt. De film duurde zo ongeveer 3 minuten. Er was plaats van 6 personen maar aangezien wij de enige waren die er gebruik van maakten bleven 4 helmen vrij. Het was een leuke film en ik vond het een leuke toevoeging.

Nadat we deze VR-ervaring hadden gedaan zijn we het gebouw uitgelopen en hebben we verder genoten van de zon op de pier van Scheveningen.

0

Jelmer

Schrijver op LeisureXperience. Woont op kamers in Breda, 19 jaar oud en in het bezit van een Efteling en Slagharen abonnement. Doet de opleiding Leisure and Events Management aan de Breda University of Applied sciences. Werkt in de vakanties in het recreatieteam van vakantiepark RCN de Flaasbloem te Chaam.

0 reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.