Binnen een maand heb ik twee verschillende Walibi parken bezocht. Met een stel vrienden ben ik naar de grotere broer van Walibi Holland geweest, namelijk Walibi Belgium.

Net zoals Walibi Holland kent ook Walibi Belgium een rumoerige geschiedenis. Dit park werd geopend als eerste Walibi park in Europa. De naam is afgeleid van de drie omliggende plaatsnamen (Waver, Limal en Bierges). Als je van die plaatsnamen de eerste paar letters neemt krijg je het woord Walibi. In de beginjaren van Walibi Belgium had het park erg veel primeurs te pakken. Zo opende ze de eerste achtbaan gebouwd door Vekoma ter wereld in 1979 (Tornado, inmiddels gesloopt) en kregen ze de eerste gelanceerde achtbaan op het vasteland van Europa in 1982 (Sirocco, nu Psyké Underground). In 1986 begon de eigenaar van Walibi Belgium meerdere attractieparken in Europa uit te baten onder de naam van de Walibi Group. Hier viel onder andere ook de Flevohof, nu Walibi Holland, onder. In 1998 werd de Walibi Group verkocht aan Six Flags en werd Walibi Belgium Six Flags Belgium. Six Flags was toch niet zo succesvol in Europa als gedacht dus werd het park in 2004 verkocht en kreeg het zijn oude naam Walibi Belgium terug. Sinds 2016 werkt Walibi Belgium aan een ambitieus masterplan om het park om te vormen naar een attractiepark met themagebieden. Hiertoe vallen ook veel nieuwe attracties. Dit masterplan moet afgerond zijn in 2023 en kost rond de 100 miljoen euro.

Op 11 augustus besloten we om een dagje naar Walibi Belgium te gaan. Het was een bezoek midden in het hoogseizoen dus we waren benieuwd hoe druk het zou zijn en hoe het park hiermee om zou gaan. Met mijn Efteling abonnement kreeg ik €4,00 korting aan de kassa. Helaas kon je dit maar verzilveren bij één kassa waar een enorm lange rij stond. Dit had er mee te maken dat er daar niet efficiënt gewerkt werd en het allemaal heel lang duurde. In totaal had ik een half uur moeten wachten op mijn ticket waarvan de medeweker 5 minuten deed over mijn Efteling abonnement te controleren en in te scannen. Als kers op de taart vergat de medewerker mijn abonnement terug te geven zodat ik ernaar moest vragen. Het was voor mij niet een goed begin van de dag en ik hoopte dat dit niet de toon zou zijn voor de gehele dag.

Een half uur na openingstijd kwamen wij dan eindelijk het park binnen. Nieuw dit jaar was het themagebied Karma World. Dit themagebied bevindt zich links naast de ingang. Het was een bestaand gebied van het park dat ze opnieuw hebben gedecoreerd. In het themagebied stap je Bollywood binnen. Het zag er allemaal erg mooi uit en ik was onder de indruk van de thematisering die Walibi Belgium hier heeft toegepast. Er is ook een nieuwe interactieve darkride geopend in dit gebied met de naam Popcorn Revenge. Deze attractie was de eerste attractie van de dag voor ons. Ik moet zeggen dat ik het een vermakelijke attractie vond. Het verhaal is erg origineel en leuk toegepast en bovenal is het een leuke complete ervaring die ze aanbieden. In de wachtrij zitten leuke grapjes verwerkt en de popcorns zijn gewoon schattig en leuk.

Walibi Belgium heeft op de een of andere manier heel veel attracties dubbel geplaatst in het park. Zo staat er al sinds 2003 een interactieve darkride (zelfde soort als Popcorn Revenge) in het park genaamd Challenge of Tutankhamon. Na Popcorn Revenge was dit de tweede attractie waar we in gingen. Challenge of Tutankhamon heeft in de loop der jaren een legendarische reputatie opgebouwd als een van de beste darkrides in België. Als je bedenkt dat deze attractie al uit 2003 stamt geef ik ze wel gelijk maar ik vond hem op sommige punten wel wat gedateerd. Persoonlijk vond ik Popcorn Revenge stiekem nog wel leuker.  Het is een mening die denk ik niet veel mensen delen maar ik hield gewoon meer van Popcorn Revenge. Dit betekent echter niet dat je Challenge of Tutankhamon moet overslaan want deze attractie is het bezoeken ook wel waard.

Wie in Nederland Walibi zegt denkt direct aan #hardgaan en achtbanen. Walibi Belgium is wat familialer maar er staan toch maar liefst 7 achtbanen. Hieronder valt zelfs de eerste gelanceerde achtbaan op het Europese vasteland: Psyké Underground. Bij de opening was deze Schwarzkopf Shuttle Loop helemaal in de openlucht. Vanwege klachten van omwonende hebben ze in de loop der jaren de hele achtbaan overdekt. Het was mijn eerste Shuttle Loop achtbaan en ik vond hem ontzettend krachtig. Bij een Shuttle Loop word je vooruit gelanceerd en ga je 1 ronde looping door. Daarna kom je op een dood stuk track en doe je de beweging nogmaals maar dan achteruit. De bouwer, Schwarzkopf, is legendarisch geweest vanwege zijn iconische en krachtige ronde loopings. Tijdens mijn ritje zat ik in het midden van de trein maar je voelde wel echt behoorlijke G-krachten in die looping. Geweldig! Zo zonde dat Schwarzkopf niet meer bestaat en dat daardoor steeds meer van deze achtbanen verdwijnen.

Na een stevige lunch (een pizza) besloten we om in de andere gelanceerde achtbaan van het park te gaan. Ja, je leest het goed. Dit park heeft twee gelanceerde achtbanen en ze liggen tegenover elkaar. Tegenover Psyké Underground ligt namelijk Pulsar. Toch is Pulsar een ander soort gelanceerde achtbaan dan zijn buurman. Pulsar is een zogenoemde PowerSplash en was de eerste ooit gebouwd in 2016. Je wordt drie keer gelanceerd. Twee keer vooruit en één keer achteruit. Na de derde lancering wordt er in een enorme bak heel veel water gepompt. Als je met je treintje daar dan doorheen rijdt veroorzaak je een enorme splash en ben je zeiknat. Zo is de bedoeling in ieder geval. Bij ons in het bootje bleek iedereen nat geworden te zijn behalve ik. We zaten op de derde rij en ik dan in het midden. Op een paar druppels na was ik kurkdroog terwijl andere hartstikke nat waren. Zelf vond ik dat niet erg omdat het niet fantastisch weer was. Het was een leuke achtbaan waarbij de lanceringen net wat heftiger zijn dan je van tevoren had gedacht.

De achtbaanbouwer Vekoma heeft in de loop van haar bestaan vele achtbanen gebouwd. De oudere exemplaren staan niet bekend als de meest soepele. Rond het jaar 2000 heeft Vekoma zelfs geprobeerd houten achtbanen te bouwen. Hiertoe behoorde de voormalige Robin Hood in Walibi Holland (deze is nu vervangen door Untamed). Ook in Walibi Belgium staat een houten achtbaan gebouwd door Vekoma genaamd Loop-Garou / Weerwolf. Net zoals Robin Hood staat ook deze achtbaan niet bekend vanwege zijn soepelheid. Toch wilden we dit zelf ervaren en we vonden het nog wel meevallen. Het is niet zo soepel als een GCI-achtbaan, dat geef ik toe. Maar hij was ook niet zo ruw als ik had verwacht. Toch zou ik het niet erg vinden als ook deze achtbaan wordt omgebouwd naar een hybride baan.

Zoals al bijna elk groot pretpark heeft ook Walibi Belgium zijn eigen western gebied. Midden in dit themagebied staat de Dalton Terror. Zelf ben ik erg fan van vrijeval torens gebouwd door Intamin. Dalton Terror is een Giant Drop geopend in 1998 gebouwd door Intamin. Het was een leuke vrijeval toren die lekker krachtig was.

Het western gebied bestaat niet als enige uit de Dalton Terror. Op een paar meter afstand staat namelijk ook de mijntreinachtbaan Calamity Mine. Het is een erg lange achtbaan met een aardige lay-out. De mensen uit mijn gezelschap vergeleken hem met Big Thunder Mountain uit Disneyland Paris maar helaas heb ik nog niet het genoegen gehad om deze achtbaan te doen. Persoonlijk vond ik Calamity Mine een leuke achtbaan met een paar goede effecten. Het enige wat ik jammer vind is dat de rugleuningen erg laag zijn. Door mijn lange rug krijg ik hier snel last van en komt het de beleving van de achtbaan niet ten goede.

De Supended Looping Coaster van Vekoma kennen we tegenwoordig allemaal wel neem ik aan. Deze type achtbaan staat nou niet bekend om zijn soepelheid. Toch hebben de meeste grote attractieparken van Europa er een staan. Zo ook Walibi Belgium. Hier heeft de SLC de naam Vampire gekregen. De helft van mijn groep wilde niet mee maar ik wilde (zoals elke keer) zelf ervaren hoe erg de achtbaan was. Voor Walibi Belgium begrippen in het instapstation wel leuk gethematiseerd. Ja mensen, het is en blijft een SLC maar ruwer dan Condor in Walibi Holland kan die niet zijn. Leuk om gedaan te hebben maar ik hoef er niet nogmaals in te gaan. Na Vampire kwam de natste attractie uit het park namelijk Radja River. In deze rapid-river had ik wel geluk maar iemand anders uit mijn bootje kreeg zo een grote lading water over zich heen dat hij er zeiknat uit kwam. Hierdoor had ik weer wat te lachen en vond ik het een vermakelijke attractie.

Niet als enige Popcorn Revenge was nieuw dit jaar. Ook de kinderachtbaan Fun Pilot was nieuw. Deze achtbaan staat in het kindergebied Fun World en was de meest soepele Zierer achtbaan die ik ooit gedaan had. Omdat er geen wachtrij stond hebben we hem meerdere keren gedaan. Een erg leuke achtbaan voor de kinderen!

Vanwege tijdgebrek deden we tijdens het bezoek de Cobra niet. In plaats van de Cobra besloten we namelijk om naar de Gerstlauer Bobsled coaster Tiki-Waka te gaan. Deze achtbaan had de langste wachtrij van de dag (ongeveer 40 minuten) omdat het totaal geen capaciteit heeft. Hij maakt het goed door de leuke thematisering en de ontzettend leuke baan lay-out. Je komt uit deze achtbaan met een glimlach van oor tot oor omdat hij gewoon zo leuk is! Persoonlijk raad ik dan ook zeker aan om deze achtbaan te doen. Ook al staat er een wachtrij voor, hij is het waard!

In het laatste half uurtje hebben we nog twee infill-attracties kunnen doen. De eerste genaamd Octopus lag in hetzelfde themagebied als Tiki-Waka. Toen we net in de Octopus zaten viel Tiki-Waka in storing en moesten de gasten geëvacueerd worden. Wat waren wij toen blij dat we al in Tiki-Waka waren geweest. De Octopus is een Hully Gully attractie gebouwd in 2001 door Change Rides. Ik had nog nooit eerder zo een attractietype gedaan omdat je deze soort steeds minder ziet. Het attractietype is leuk en ik kon het vooral waarderen dat je vooruit en achteruitgaat. Als allerlaatste attractie gingen we in de Gold River Adventure. Het is een leuke rustige vaarattractie waarbij je mooi uitzicht hebt op Tiki-Waka. Verder vond ik er niet heel veel aan en hoef ik hem de volgende keer niet meer te doen.

Na dit bezoek kan ik zeggen dat ik Walibi Belgium een verassend leuk park vond. Het is sowieso beter dan dat andere Walibi park dat in Nederland ligt. Wat begon als een dag die niet lekker begint werd goedgemaakt door de leuke thematisering en grappige attracties die hier staan. Walibi Belgium is goed op weg om een themapark te worden en ik kan niet wachten om over een aantal jaar terug te komen om te kijken waar het park dan staat. Er ligt een mooie toekomst voor dit park!

0

Jelmer

Schrijver op LeisureXperience. Woont op kamers in Breda, 19 jaar oud en in het bezit van een Efteling en Slagharen abonnement. Doet de opleiding Leisure and Events Management aan de Breda University of Applied sciences. Werkt in de vakanties in het recreatieteam van vakantiepark RCN de Flaasbloem te Chaam.

0 reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.