Op een zonnige herfstdag in november ’18 stond ik samen met mijn ouders voor de poorten van Zoo Parc Overloon. Tot voor kort had ik nog nooit van deze dierentuin gehoord. Daar kwam verandering in toen ik in de omgeving stage ging lopen voor mijn opleiding. Daarom moest ik de dierentuin wel met een bezoekje vereren.

Zoo Parc Overloon is geopend in 2000 en maakt tegenwoordig onderdeel uit van Libéma. Dit Leisure concern is ook eigenaar van bijvoorbeeld Safaripark Beekse Bergen en de Brabanthallen. Je kan merken dat het een redelijk nieuwe dierentuin is omdat er grote verblijven zijn en er nagedacht is over het welzijn van de dieren. Daarnaast heb je verschillende punten vanwaar uit je de dieren kunt bekijken. Hierdoor heb je amper kans dat je het dier niet kunt zien.

Wij hadden eenmalig gratis toegang gekregen tot de dierentuin via mijn stageadres. De dierentuin is onderverdeelt in verschillende themagebieden. Als je door de kassacontrole heen bent kom je aan in Boulders Beach. Het eerste verblijf waar we doorheen liepen was het verblijf van de Zwartvoetpinguïns. Het was prachtig weer en in dit verblijf waren de pinguïns dan ook volop aan het genieten van de zon. Dwars door het verblijf loopt een pad waar we als bezoekers overheen konden lopen. Hierdoor kon het zijn dat je overstekende pinguïns had. Het voelt alsof jij bij de dieren op visite bent

Dit bleek ook het geval toen we doorliepen naar het volgende verblijf. We kwamen aan in het themagebied Outback. In dit grote verblijf waren meerdere diersoorten los te vinden. Ook hier liep een pad dwars door het verblijf en had je overstekende dieren. Het verblijf is ruim opgezet en de dieren lijken voldoende ruimte te hebben. In het verblijf zijn we onder andere een Rode reuzenkangoeroe, Wallaby’s en een Emoe tegenkomen. Er ligt een meertje in het gebied waar de Zwarte Zwanen leven. Tegenover dit meer bevinden zich de Dromedarissen. Later op de dag kwamen we nogmaals langs dit verblijf en konden we vanuit een andere hoek de dieren bekijken.

Nog een beetje verbijsterd door de grootsheid liepen we Outback uit en kwamen we in het volgende gebied aan dat de naam Amazone draagt. In Amazone zijn veel dieren te vinden die in losse verblijven leven. Niet meer de grootsheid van Outback maar een stukje back-to-basic dierentuin. In dit themagebied zijn geen grote dieren te vinden maar stonden we oog in oog met een Zuid Amerikaanse Tapir, Doodshoofdaapjes en een Rode Neusbeer.

Batterij van de fotocamera was leeg.

Hierdoor is de kwaliteit van de onderstaande foto’s iets minder.

Uiteindelijk kwamen we bij de dieren waar ik het meeste naar uitkeek. In Jangalee zijn de verblijven van de Witte & Siberische Tijger. Al van kleins af aan zijn tijgers één van mijn lievelingsdieren. Als we naar een dierentuin gaan kijk ik erg uit naar de verblijven van deze prachtige dieren. De verblijven worden door een groot hek van elkaar gescheiden. Aan de linkerkant van dit hek bevinden zich de Siberische tijgers. Hier hebben we twee tijgers kunnen zien die erg actief waren. Eentje zat te spelen met zijn eten en de andere tijger liep rond in zijn verblijf. Aan de andere kant van hek waren twee witte tijgers die naar mijn gevoel een kleiner verblijf hadden dan de Siberische tijger. Daarvan was één witte tijger erg enthousiast omdat hij/zij het eten van de Siberische tijgers zag.

Expeditie-park doet zijn naam eer aan als we in het volgende verblijf terecht komen. We liepen namelijk naar de Afrikaanse leeuw. De leeuw heeft een ruim verblijf waar maar liefst 6(!) leeuwen te vinden zijn. Drie zitten heerlijk op een rijtje van de zon te genieten in het zicht van de gasten. De vierde leeuw zit trots voor een gestrande auto naar de andere te kijken. De overige twee leeuwen hebben het rustiger aan gedaan en liggen te slapen in de schaduw. Van de meeste dierentuinen die ik heb bezocht vond ik dit een van de beste verblijven voor de leeuwen die ik heb gezien.

Na de spannende leeuwen en tijgers kwamen we aan op een grote open vlakte dat het terrein is van de Netgiraf. Aan de rand van de vlakte staat een gestrand bus vanwaar uit je de giraffes kon bekijken. Daarnaast loopt er een wandelpad langs dit verblijf met meerde uitkijkpunten waaruit je een goed overzicht hebt op dit verblijf. Toen wij erlangs liepen stonden de giraffes midden op de vlakte een lekkere maaltijd te nuttigen.

Had ik al vermeld dat bovenstaande dieren onderdeel uitmaken van het gebied Ngorongoro? Probeer dat maar eens goed uit te spreken. In dit gebied zijn de grootste en meest bijzonderste dieren van de dierentuin te vinden. Het houdt namelijk niet op bij de bovengenoemde dieren. In dit gebied zijn ook de Cheeta’s te vinden. Opmerkelijk genoeg zijn deze dieren ondergebracht in een klein verblijf. Zeker als je bedenkt dat ze 120 km/u kunnen rennen. Als laatste dier in Ngorongoro komen we aan bij de Kamelen. Ook deze dieren zaten net hun lunch te nuttigen toen we langs kwamen. De bruine kleur van de kamelen tekent goed af tegen de herfstkleuren die inmiddels al in de bomen hangen. Het leverde werkelijk waar een prachtig geheel op.

De Kamelen waren de laatste grote dieren in de dierentuin. Hierna kwamen we in Ngoronogoro de Dwergnijlpaard en de Chileense Flamingo’s tegen. Als laatste themagebied van de dierentuin liepen we de Forest in. Aan het begin van dit themagebied waren de Kroeskoppelikanen. Deze hadden een heel groot nest gemaakt dat indrukwekkend was om te zien. Forest leek op een stadsdierentuin met veel dieren op een kleinere oppervlakte. De meeste dieren in dit themagebied vind je ook in andere dierentuinen. We kwamen onder andere Poolvossen, Stokstaartjes en Witte Sneeuwuilen tegen.

Na dit themagebied hadden we de hele dierentuin gezien en liepen we naar buiten. Toen we door de uitgang gelopen hadden kwamen we tot onze verassing nog buiten de dierentuin verblijven tegen van de Rode Panda en de Aziatische Kleinklauwotter. Dit zijn twee hele schattige dieren en daardoor een erg leuke toevoeging om buiten de poorten van het Zoo Parc nog te plaatsen.

0

Jelmer

Schrijver op LeisureXperience. Woont op kamers in Breda, 19 jaar oud en in het bezit van een Efteling en Slagharen abonnement. Doet de opleiding Leisure and Events Management aan de Breda University of Applied sciences. Werkt in de vakanties in het recreatieteam van vakantiepark RCN de Flaasbloem te Chaam.

1 reactie

Mieke · 7 januari 2019 op 06:46

Hoi, interessant joh. Leuk om dit ook met mij te delen. Veel succes nog!!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.